diumenge, 1 de setembre del 2002

Història del Correllengua

El Correllengua és la iniciativa per la llengua que anualment mou més persones arreu del país;

El Correllengua és el nom d'una campanya de sensibilització cultural i política que es fa amb periodicitat anual destinada a la defensa i promoció de la llengua catalana.En la Comunitat Valenciana esta tasca la du a terme l'organització Acció Cultural del País Valencià.


El Correllengua és una iniciativa a favor de la nostra llengua i cultura sorgida de la societat civil catalana. És una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l´ús social de la llengua en tots els àmbits. També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada i en positiu.


La Coordinadora d'Associacions per la llengua Catalana (CAL) és l'entitat (pertanyent a la societat civil) encarregada d'organitzar el Correllengua en tots els territoris dels Països Catalans, excepte en el País Valencià, on aquesta tasca la du a terme Acció Cultural del País Valencià i a Mallorca del qual s'encarrega d'organitzar-lo Joves de Mallorca per la Llengua.

Està inspirada en la Korrika, que és una cursa popular a favor de la llengua basca. Aquesta cursa de relleus l’organitza des de 1980 al País Basc l’associació AEK. El 1993, Joves de Mallorca per la Llengua va fer una iniciativa d'aquest tipus a Mallorca on la continuen fent els anys que no fan Acampallengua. El 1995 es comença a fer al País Valencià i a partir del 1997 la Coordinadora d´Associacions per a la Defensa de la Llengua (CAL) agafa el compromís de portar-lo a la resta dels territoris de parla catalana.

La CAL coordina actes al Principat, a Andorra, a Menorca, a Eivissa, a la Franja de Ponent i a la Catalunya Nord, amb el suport de les entitats d'aquests diferents territoris, mentre que al País Valencià l'encarregada de coordinar el Correllengua és Acció Cultural del País Valencià, juntament amb els Casals Jaume I.

El Correllengua es vertebra amb el pas de la flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua, i es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts,... amb l´objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura, així com d’´implicar tothom en la defensa de la llengua catalana

El Correllengua s’estructura en quatre columnes que reten homenatge a quatre persones destacades pel seu compromís amb la llengua i cultura catalana.

En el Correllengua es fan un seguit d'actes de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu, el més emblemàtic dels quals és el pas de la flama, per les diferents localitats del territori.

La cloenda del Correllengua es fa a Perpinyà, coincidint amb la signatura del Tractat dels Pirineus, el 7 de novembe de 1659, pel qual s’imposava a Catalunya una greu divisió i fractura territorial. Aquesta cita –ineludible en el calendari nacional– creix cada any en participació i mobilització i esdevé un clam per la recuperació dels lligams històrics entre el nord i el sud de la nostra nació. Dins dels actes d´aquest dia hi ha la manifestació i el Festival Rellamp!.


Objectius del Correllengua segons els organitzadors

* Iniciativa i proposta a favor de la llengua catalana procurant que sigui oberta, participativa, popular i festiva.
* Donar a conèixer la llengua i cultura catalanes als nouvinguts o als que en són desconeixedors.