Jornades per la Llengua 2013

De nou estem a punt de celebrar les Jornades per la Llengua. Enguany, com en l'edició anterior, el Casal Independentista de Sant Andreu "El Noi Baliarda",organitzarà les activitats que tal com s'ha fet any rere any, cerquen estendre l'ús social del català i fer de les Jornades un espai on tots els veïns i veïnes del nostre poble puguin participar-hi.El Noi Baliarda

El Casal Independentista de Sant Andreu ‘el Noi Baliarda’ vol ser el punt de trobada de totes les persones independentistes i d’esquerres que lluiten per la llibertat total dels Països Catalans.

Des de la primavera de 2011, un grup impulsor ens estem reunint per posar fil a l’agulla per crear aquest espai més necessari que mai. Davant de l’envestida de les retallades antisocials i de l’ofensiva contra els Països Catalans, ens cal d’un espai de base que socialitzi i canalitzi la lluita local tant social com nacional, per tal de fer-hi front i anar teixint complicitats.

Volem un Casal que treballi colze a colze amb entitats, associacions i col·lectius del poble, creant xarxa, implicant-se en la realitat local andreuenca, des de la perspectiva i la feina d’un espai que lluita per uns Països Catalans lliures i socialment justos.

Jornades per la llengua

L’objectiu de les jornades és denunicar la situació que patim als Països Catalans, pel fet de ser catalans i catalanes, de classe treballadora en una nació sotmesa, explotada i patriarcalitzada.

Volem fer una tasca de recuperació i mostra de les nostres tradicions i  costums populars i alhora,  esdevenir un altaveu per aquelles persones i col·lectius que lluiten dia a dia per aconseguir una plena llibertat.

Les Jornades són un mitjà més per sortir als carrers, per recuperar-los i  utilitzar-los per tot allò que
decidim fer. Cal treure les nostres reivindicacions a l’espai públic, perquè tots els veïns i veïnes ho vegin i puguin participar-hi.

És per tots aquests motius que aquesta edició, d’igual manera que  l’anterior, el Casal Independentista “El Noi Baliarda” organitza les Jornades per la Llengua a Sant Andreu de Palomar.

Immersió lingüística

Vivim una autèntica ofensiva contra l'ensenyament en català. Des de les polítiques educatives de les Illes Balears, País Valencià o l'Aragó a les sentències dels tribunals que qüestionen que el català sigui única llengua vehicular a les escoles de Catalunya.

La immersió lingüística ha jugat un paper axial en les polítiques lingüístiques de la Generalitat. Tanmateix i malgrat els èxits assolits en termes de competència lingüística, els usos del català estan retrocedint i sembla que el jovent no s'engresca en la seva parla.

Josep Conill és escriptor, sociòleg del llenguatge i ensenya català a un institut de secundària. Darrerament ha publicat l’obra Entre Calimero i Superman on analitza, entre d'altres coses, la immersió lingüística. Comptarem amb la seva presència per reflexionar sobre aquest tema tan punyent pel futur del català.