diumenge, 12 d’octubre de 2008

Pares i mestres surten en defensa de l'ensenyament del català a la Franja de Ponent


L'equip directiu i l'associació de pares i mares de l'institut de secundària de Tamarit de Llitera s'han vist obligats a redactar un comunicat en defensa de l'ensenyament del català a les seves aules. Responen així a la campanya de dues entitats, la Federación de Asociaciones Culturales de Aragón Oriental (FACAO) i una plataforma d'entitats anomenada No Hablamos Catalán, dedicades totes dues en exclusiva a lluitar contra el reconeixement del català a la Franja.

Aquestes associacions acusen l'institut de Fraga i el de Llitera d'utilitzar llibres de text del Principat amb continguts «imperialistes» i de fer política a les aules.

«Per desgràcia, totes aquestes companyes no són noves, apareixen cada cop que la llei de llengües de l'Aragó pugui tirar endavant, com ara», explica a aquest diari el director de l'IES La Llitera, Francisco Murillo. En aquest institut de Tamarit de Llitera ofereixen una assignatura de català de dues hores a la setmana i la cursen de manera voluntària el 85% dels alumnes. «Mai hem tingut cap problema ni amb ells ni amb els pares ni al poble, tot això són polèmiques que ens vénen de dalt cada cop que alguna cosa es mou, però els nois volen estudiar català perquè és la seva llengua», explica Murillo.

En un comunicat conjunt del centre i l'associació de pares de Tamarit, recorden que l'ensenyament del català va començar el 1984 per demanda dels ajuntaments de la zona sense distinció política, que s'utilitzen els manuals del Principat perquè no hi ha marge editorial per a material de la Franja, que adapten el currículum a l'especificitat de la Franja i que els professors són veïns de la zona que ensenyen als joves la seva llengua sense intencionalitat política al darrere.

Font: El Punt: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3026644