dimarts, 7 d’octubre del 2008

Correuniversitats ’08: També pel català, no a Bolonya!


Com cada any, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans organitza a diverses universitats catalanes actes en motiu del Correllengua. La Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona viuran, durant els dies 7, 8 i 9 d'octubre, un seguit d'actes en defensa de la llengua i cultura catalanes. En aquesta nova edició del Correuniversitats volem posar especial èmfasi en els atacs que rep la llengua i cultura catalanes, arran de la implantació, forçosa, de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (també anomenat, Procés de Bolonya).


Manifest: Correuniversitats ’08: També pel català, no a Bolonya!


Aquests dies hem tornat a les aules per iniciar un nou curs acadèmic. Un any més de retorn a les aules dels centres educatius del nostre país, i un any més ens tornem a trobar amb una situació preocupant per a la nostra llengua. Inici de curs, rere inici de curs, el català és arraconat i marginat, cada vegada més, a les aules dels Països Catalans.

Aquests darrers anys, amb la implantació, accelerada, del procés de Bolonya i la falsa internacionalització de les universitats catalanes, s’està incrementant el menyspreu que pateix la llengua catalana, i s’està estenen un discurs provincià i, en molts casos, lerrouxista entre el professorat i el rectorat de les diverses universitats del país.

Sota l’excusa de l’excel·lència, la competitivitat, la internacionalització, i la necessitat d’implantar l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior les universitats catalanes estan arraconant el català dels estudis superiors.
Aquestes darreres setmanes estem presenciant com la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya es neguen a demanar l’acreditació del nivell C de català al professorat, desobeint així un acord del Consell Interuniversitari de Catalunya.

I que fa el govern de la Generalitat per a fer complir aquest acord de mínims? Doncs res! Perquè ni els rectors de les universitats, ni el conseller d’innovació, universitats i empresa, ni el conjunt del govern de la Generalitat són capaços de protegir la nostra llengua.
Perquè el problema ja ve de fa molts anys, des del primer moment en que es signa la Declaració de Bolonya i es comença a imposar el Procés de Bolonya. Aquest mal anomenat Espai Europeu d’Ensenyament Superior que pretén mercantilitzar i homogeneïtzar els estudis superiors, i que suposa un nou atac contra la cultura i llengua catalanes. Actualment, amb l’excusa d’aquest espai europeu, les universitats potencien els estudis en anglès i castellà, en detriment de la nostra llengua.

L’única manera per aturar aquest atac orquestrat contra el català és aturar la implantació del procés de Bolonya; un procés de reforma de la universitat que nosaltres, els estudiants catalans, no hem demanat; un procés que sempre hem rebutjat; i que no estem disposats a acceptar.

Els estudiants dels Països Catalans exigim un model educatiu propi, decidit des d’aquí i que respongui a les necessitats de la societat d’aquí. I no pas, que vingui imposat des de les altes esferes estatals i interestatals.
En definitiva, els estudiants volem un model educatiu plenament català, en continguts i en llengua. Un model educatiu que respecti la nostra llengua i el nostre país.

Defensem els nostres drets, defensem el català!
També pel català, no a bolonya!

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Barcelona, 7 d’octubre de 2008


Per veure el programa d´actes aneu a: http://www.sepc.cat/veure.php?id=441