dimecres, 8 de juliol del 2009

Díptic d´Enguany


Història i motivacions de les Jornades per la Llengua



Aquest any se celebren les VIenes Jornades per la Llengua a St. Andreu de Palomar.

Són ja sis les edicions d´aquest event, ja arrelat al nostre poble. Les dues primeres es van fer amb el nom Correllengua, i les altres quatre amb el nom de Jornada/es per la Llengua. Fins i tot se´n va muntar una que no es va poder fer per problemes climàtics.

N´hi ha hagut de diverses durades: de tres dies, d´un sol dia i de dos dies. Amb actes molt variats, que van des de jocs tradicionals a concerts, de recitals de poesia a degustacions gastronòmiques, de xerrades a mostres de cultura popular, de teatre a ginkames infantils…

Hi ha hagut diverses organitzadores dels actes: persones a títol individual, organitzacions polítiques, organitzacions juvenils, sindicats d´estudiants … i sempre amb un aglutinador comú: l´Esquerra Independentista de St. Andreu, impulsora de les Jornades i font de militants disposades a treballar en el que sigui de menester per portar a terme aquesta sèrie d´actes.

Nombrosos han estat els entrebancs que els i les polítiques de St. Andreu ens han posat: cada any hem hagut de discutir-nos amb el districte per aconseguir els permisos, la tarima i el punt de llum. Ens han denegat permisos per fer actes en casals okupats, o per no tenir cap associació legal al darrera, i si la teniem deien que no era de St. Andreu. Han amenaçat d´obrir expedients administratius a aquelles associacions que ens han recolzat. Han ordenat càrregues policials contra els i les assistents als nostres actes. Ens han pegat i ens han denunciat. Han mentit al poble de St. Andreu des dels seus mitjans de des-informació. Ens han retallat els horaris dels permisos. Ens multen per encartellar i ens prohibeixen anunciar els nostres actes mitjançant cartells.

Perquè cal celebrar unes Jornades per la Llengua a St. Andreu? Pel mateix motiu que cal celebrar-les arreu del nostre territori: la nostra llengua, les nostres costums i tradicions, la nostra cultura està sent exterimada per la llengua, costums i tradicions imperants dins dels estats dels que els Països Catalans formem part de forma administrativa. Som una nació oprimida i esquarterada pels estats espanyol i francès, plena de persones amb autoodi, i sotmesa a la traició dels partits polítics tradicionals, en un món global i globalitzat on els estats opressors són recolzats i recompensats i els pobles oprimits són perseguits, esquarterats i silenciats, on les persones riques fan i desfan i les persones de classe treballadora son explotades i empresonades per la seva militància política, on les dones estan sotmeses al patriarcat imperant ….

La tasca de les Jornades és doncs, de denúncia de la situació que patim als Països Catalans, pel fet de ser catalans i catalanes, de classe treballadora en una nació conquistada, capitalitzada i patriarcalitzada. És també una tasca de recuperació i mostra de les nostres tradicions i dels nostres costums populars i alhora, un altaveu, un trampolí per totes aquelles persones i col.lectius que lluiten dia a dia per aconseguir una plena llibertat; la llibertat de ser catalans i catalanes i de poder viure com a tal en qualsevol indret dels Països Catalans. És alhora un mitjà més per sortir als carrers, per recuperar-los i per utilitzar-los per tot allò que decidim fer. Cal treure les nostres reivindicacions al carrer, perquè tots els veïns i veïnes ho vegin i puguin participar-hi.