dijous, 11 d’agost de 2011

Còrsega aprova declarar el cors llengua oficial de l'illa


L'Assemblea de Còrsega ha aprovat per àmplia majoria un document que proposa que la llengua corsa sigui la llengua oficial de l'illa, de manera que compartirà oficialitat amb el francès. Tot i que segons els independentistes no és el que els hi agradaria, han aplaudit l'avenç, tot i que la proposta definitiva no arribarà fins al 2012 quan s'enllesteixi el document, segons informa Nationalia.

El document, titulat "U fogliu di lingua corsa strada", proposa que el cors gaudeixi d'un estatus de cooficialitat en tots els àmbits. Amb tot, caldrà treballar la viabilitat de la proposta, ja que per aplicar-la caldrà canviar la constitució francesa, de manera que un grup de funcionaris electes hauran de començar a treballar per presentar el projecte definitiu a finals de 2012.
El full de ruta (2011-2014), presentat pel conseller executiu Pierre Ghjonga, persegueix que el cors tingui una presència molt més forta en tots els àmbits de la vida a Còrsega, especialment en l'educació (on fins i tot es proposa la immersió lingüística), però també en camps com en les noves tecnologies, l'administració o als mitjans de comunicació. Una llei similar ja es va intentar aprovar el 2009, tot i que la majoria unionista que hi havia aleshores a la cambra va tirar enrere la proposta. Ara, els bons resultats de les forces nacionalistes aconseguits a les darreres eleccions de 2010 han permès que s'aprovi el document.

De la seva banda, Femu a Corsica, la coalició de caire autonomista liderada pel Partit de la Nació Corsa, que va obtenir un 26% dels vots en les passades eleccions a l'Assemblea, s'ha mostrat molt satisfeta amb l'aprovació del document i ha afirmat que és una proposta que no pretén "l'exclusivitat del cors" com sí que vol "el discurs monolingüista i unitari francès".

I els independentistes de Corsica Libera, van votar a favor de la proposta tot i algunes reticències, ja que volien incloure els drets nacionals del poble cors a la proposta. En aquest sentit, sostenen que no és l'estatus que voldrien per la llengua corsa i aposten per una política lingüística com la que hi ha al Principat de Catalunya.

Aquest cap de setmana passat Còrsega va acollir les Jornades Internacionals de Corti, que van celebrar el seu 30è aniversari. Unes jornades que cada any apleguen al voltant de xerrades, tallers i conferències diferents organitzacions de nacions sense estat del continent.

Notícia treta de Llibertat.cat: http://www.llibertat.cat/content/view/13560/1/