dijous, 22 d’octubre del 2009

Correuniversitats 2009

Com cada any, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) organitza a diverses universitats catalanes actes en motiu del Correllengua. La Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona viuran el dijous 22 d’octubre un seguit d'actes en defensa de la llengua i cultura catalanes. En aquesta nova edició del Correuniversitats volem denunciar que continuen els atacs contra la llengua i cultura catalanes a les institucions universitàries, i que es nega el dret a decidir i participar dels estudiants dels Països Catalans sobre el model educatiu del nostre país.

Actes del Correuniversitats ’09:

Dijous 22 d'octubre:

- Universitat Pompeu Fabra:

13.30 hores: xerrada "El Català, la següent llengua oficial a Europa", a càrrec de Miquel Català i Coït (impulsor de la campanya Oficialitat.cat).
Lloc: Aula 40.012 de l'edifici Roger de Llúria campus Ciutadella.
14.30 hores: Dinar popular al pati de l'edifici Jaume I del campus Ciutadella.

- Universitat Autònoma de Barcelona:

12 hores:
- Xerrada "Llengues minoritàries i llengues minoritzades" a càrrec d'un membre del CIEMEN.
- Taller d'aprenentatge de fer castells, a càrrec dels Ganàpies de la UAB.
- Torneig de Bitlles Catalanes.
- Recital de poesia musical amb Pep Antoni Roig.

Posteriorment, dinar popular i concert acústic de Rumb al Bar.
Lloc: Plaça Cívica

- Universitat de Barcelona:

14.30 hores: Dinar popular

18 hores: Mostra de cultura popular (Bitlles catalanes, joc del savi, paradetes, taller de bastoners, etc.)

A partir de les 20 hores:
- Mostra de cultura popular.
- Concert a càrrec de:
· Antiherois
· Skatasun
· Poca Broma
· PD La Corcó

Lloc: Al carrer Lluís Solé i Sabarís (sortida Camp Nou de la parada Palau Reial )
Darrere de la Facultat de Biologia (Campus Diagonal sud) -Universitat de Barcelona- Campus Diagonal Sud

Manifest:

Els estudiants decidim universitat pública i en català!

Altre cop a les aules. Altre cop iniciem un curs acadèmic i la situació de la nostra llengua continua sent preocupant. Continua la negativa de molts rectorats a exigir al professorat el coneixement de la llengua del país. Any rere any, veiem com els estudiants dels Països Catalans se’ns nega l’ensenyament en català al nostre propi país.

Aquest darrer any s’ha vist accentuada la marginació de la nostra llengua, ja que sota l’excusa de l’excel·lència, la competitivitat i la internacionalització les universitats han potenciat estudis en anglès i castellà, i no han pres cap tipus de mecanisme per protegir la llengua pròpia de la nostra nació.

I tot això succeeix mentre una onada de consultes sobre el dret a decidir recorre els municipis del país. Els estudiants dels Països Catalans sempre hem defensat, i defensem, que som nosaltres els que hem de decidir, juntament amb la resta de membres de la comunitat educativa, sobre el futur de l’educació catalana.
Ja l’any passat vam posar de manifest aquesta premissa. Milers d’estudiants van votar en els diversos referèndums que es van fer al conjunt d’universitats dels país. Però, totes les autoritats, des dels degans fins als consellers d’universitats, s’han negat a respectar els resultats d’aquestes consultes democràtiques.
I perquè es neguen? Doncs es neguen perquè no volen la nostra participació. No volen permetre que siguem els estudiants, els professors i els membres del PAS dels Països Catalans els que decidim sobre el futur de l’educació d’aquest país.
Els rectors, el comissionat d’universitats, els consellers d’educació i d’universitats prefereixen estar al servei de les declaracions, lleis i normatives espanyoles, franceses i europees abans que respectar i respondre a les peticions que fem els estudiants, professors i treballadors dels centres educatius dels Països Catalans.

Els estudiants dels Països Catalans volem que es respecti la nostra veu i la nostra voluntat. Els estudiants exigim un model educatiu propi, decidit des d’aquí i que respongui a les necessitats de la societat catalana.
En definitiva, els estudiants volem un model educatiu plenament català, en continguts i en llengua. Una educació que respecti la nostra llengua i el nostre país.

Defensem els nostres drets, defensem el català!
Els estudiants decidim universitat pública i en català!

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Barcelona, 20 d’octubre de 2009

Organitza: http://www.sepc.cat