divendres, 7 d’agost del 2009

Crònica de les VIenes Jornades per la Llengua de St. Andreu

Un any més, i ja en van sis, s´han celebrat aquestes jornades lúdico-reivindicatives, que van començar l´any 2002 amb el nom de Correllengua. L´objectiu d´aquesta sèrie d´actes són diversos; en primer lloc, reivindicar l´ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit i en tot el territori de parla catalana. En segon lloc, promocionar l´us i del català d´un manera amable i distesa. En tercer lloc, mostrar les diferents formes d´expressió artística de les colles de cultura popular d´arreu dels Països Catalans.

Aquest any les Jornades per la llengua les han organitzat una sèrie de joves andreuenques que formen l´API (Asseblea Popular Independentista), provinents del teixit social i polític andreuenc, i adscrites majoritàriament als postulats de l´Esquerra Independentista de St. Andreu.

Un tema a part, però recurrent durant tots aquests anys, ha estat el dels permisos: el districte cada cop intenta posar més traves per dificultar la realització de les Jornades i aquest any no ha estat una excepció. Dos dies abans de començar encara ens estavem discutint amb el districte perquè ens deixiessin fer els actes a la Pl. del Comerç.

Divendres a la tarda ens vam reunir al CSO la Grodíssima per guarnir el local. Aquella nit la cafeta la portariem nosaltres. Hi havia preparada la projecció d´una pel.lícula, un concurs de Bocamolls i finalment festeta i de la bona i karaoke amb música en català.

La pel.lícula no la podiem passar al carer (la idea era fer cine a la fresca) perquè el districte ens exigia que paguessim el cànon a l´Sgae, cosa que no estavem disposades a fer. La solució va ser passar la pel.lícula a dins del CSO i es va acaba convertint en cine a la sauna, de el calor que feia.

No va venir gaire gent a la projecció de la pel.lícula (Del roig al blau), però si que va afegir-se més gent durant la resta de la nit. El concurs del Bocamoll andreuenc va fer riure tothom i la diversió va continuar amb el karaoke. Fins les 3 del matí es va poder disfrutar de música en català al CSO.

El dissabte ens vam trobar la Pl. del Comerç ocupada per les paradetes de la gent que organitza el comerç al carrer. Suposem que al districte tenia massa feina per mirar si la plaça restaria ocupada aquell dia o no. Però ens va ser ben bé igual: vam explicar a les botigueres què és el que anàvem a fer i a tothom li va semblar bé.

Primer vam muntar una paradeta explicativa a la mateixa plaça, un parell de pancartes i vam penjar pels arbres una sèrie de plafons gegants amb poesies escrites en llengua catalana, un mapa dels Països Catalans, un recull de refranys amb contingut social i nacional, un recull de lleis promulgades per prohibir el català als estats francès i espanyol i un recull de mots que reflexen el sexisme imperant dins la llengua catalana.

Fet això, vam utilitzar el C. Gran de St. Andreu per fer una sèrie de jocs tradicionals: curses de sacs, curses de xapes en un circuït, el joc de les bitlles catalanes, i un taller de fer girar el cèrcol. Tot amenitzat amb uns granitzats molt bons. Aquestes activitats van tenir un notable èxit, tant de públic que mirava com de públic participant. I una de les sorpreses va venir aquí: esperavem bàsicament un públic infantil, però va ser la gent gran la que més es va interessar en fer girar el cèrcol, produïnt-se escenes simpàtiques, on un avi ens ensenyava a nosaltres a fer rodar el cèrcol perquè nosaltres no en teniem massa traça.

El matí va acabar amb una obra de teatre de la companyia 13iAcció que tenia per títol: “Publicitat, et deixaràs influir?”. També es va fer al bell mig del Carrer Gran i molta gent es va quedar a veure-la sencera. Aquests mateixos actors i actrius, ja s´havien passat tot el matí disfressades, animant els nens i nenes perquè juguessin als jocs tradicionals.

I la tarda va començar com i on havia acabat el matí. Aquest cop a dins de la Pl. del Comerç, en Màrius Serra ens va fer una xerrada on ens mostrava la llengua com un ésser viu, que anava mutant i amb la qual ens podiem divertir i passar una bona estona. L´èxit de públic ens va superar. Hi havia més de cinquanta cadires ocupades i la gent seia al terra, on podia o bé restava dreta al fons, i no només escoltava sinò que també va participar en el concurs d´EnigMàrius que va fer el ponent.

La tarda va continuar amb l´actuació de la Bastonera de St. Andreu que va fer uns quants balls del seu repertori i un de nou que va dedicar al districte recordant totes les traves que acostuma a posar per impedir el normal desenvolupament de les Jornades.

Finalment es va fer un recital de poesies, on una sèrie de noies ens van llegir poesies pròpies i poesies escrites per altres dones, reivindicant així les dones que escriuen en català, doblement minoritzades, per ser dones i per usar el català.

A la nit va tenir lloc el concert. Es va haver de fer a la Pl. de Can Fabra perquè al districte li va donar la gana. Va començar tard, i va acabar tard. Primer va tocar un grup Caliu i després el grup de folk Filibusters. De seguida van sorgir un parell de noies de St. Andreu, expertes en això dels balls tradicionals i es va muntar un taller de ball per tothom qui volgués aprendre.