dijous, 12 de setembre del 2002

Bona resposta del poble de Sant Andreu de Palomar al primer Correllengua

Aquest passat cap de setmana es va celebrar a Sant Andreu de Palomar la primera edició del Correllengua al poble, amb una resposta força bona de la gent tenint en compte la falta de coneixement sobre què és el Correllengua.

Els actes van començar el divendres 25 d’octubre amb una Bicicletada per la llengua que va sortir de les Fonts de Can Fabra, l’escenari principal del Correllengua, i a la que hi van assistir una dotzena de persones. La bicicletada, a ritme de timbals i onejant estelades, es va dirigir cap a l’estació de trens de Sant Andreu Comtal, amb la intenció de denunciar la política discriminadora de RENFE vers la nostra llengua, ja que recentment ha obert un expedient a un dels seus treballadors per escriure informes en català. S’hi van realitzar pintades de denúncia al mateix temps que es repartien octavetes explicatives. Posteriorment, la bicicletada es dirigí cap als recents Cinemes Lauren de Sant Andreu, ubicats on fins fa poc hi havia l’únic teatre de Sant Andreu (SAT), i on només s’hi difonen pel•lícules en castellà. Es va encartellar a la paret, alhora que es repartien octavetes entre la gent que hi passava i es realitzaven pintades per denunciar aquesta manca de sensibilitat vers tots aquells i aquelles que volem viure plenament en català. El final del recorregut va ser l’Ajuntament, on també es van distribuir octavetes i es feren pintades per denunciar la política que aquesta administració ha dut respecte el Correllengua, posant tota mena de traves que a part de maldecaps i presses, han provocat que no es pogués encartellar fins el dia abans, amb la conseqüent pèrdua d’informació de cara als veïns i veïnes. Després de la bicicletada, el Casal Popular Onze de Setembre va obrir “kafeta” pel finançament del Correllengua, i es va pintar un mural al carrer Rubén Darío on es poden veure els Països Catalans damunt d’un estel roig i el lema de la CAL d’enguany: “Per l’Europa dels pobles i les llengües”, amb la firma del primer Correllengua a Sant Andreu.

El dissabte 26 al matí es va fer una gimcana a la plaça de Can Fabra, a la que hi van assistir uns/es 30 nens/es i nois/es. Al mateix temps, vàries persones van anar penjant pancartes a alguns dels llocs més cèntrics del poble; a les pancartes s’hi podien llegir frases com “Volem viure plenament en català”, “Prou agressions al català” i “Endavant amb la lluita pel català”. A la tarda, poc abans que comencés el cercavila, es va penjar una última pancarta gegant a la biblioteca de Can Fabra, que ocupava 8 finestres. La pancarta deia: “De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, català única llengua oficial”. Cap a 2/4 de 7 de la tarda es va iniciar el cercavila, amb un seguici d’una vintena de persones. No obstant, el cercavila va ser molt ben acollit per la gent del poble, que aquella tarda hi passejava al ser el dia del comerç al carrer. El cercavila va posar la nota d’alegria i color, ja que es veia al seu pas com la gent disfrutava amb l’animació. Al mateix temps, es repartien programes del Correllengua per tal que la gent sabés de què es tractava. A la nit, cap a les 11, va començar el concert a Can Fabra, amb els grups Cluricaun (folk) i Charly Brown (ska). El concert va aplegar unes 150 persones i durant el descans es va llegir el manifest de l’Assemblea del Correllengua de Sant Andreu de Palomar. Després del concert, el Casal Popular Onze de Setembre va tornar a obrir “kafeta” pel finançament del Correllengua.

El diumenge 27 es realitzaren els últims actes d’aquest primer Correllengua. A les 11 del matí, a la plaça de Can Fabra, hi hagué una petita mostra de danses a càrrec de l’esbart infantil Mare Nostrum, i posteriorment el grup de teatre Argots escenificà la seva obra “Homes, dones i criatures”, que tingué molt bona acollida entre el públic, unes 200 persones de totes les edats. Així mateix, durant el canvi d’actuacions, es va fer una xocolatada popular amb melindros de la que en va gaudir tot/a aquell/a que en va voler.

En general, i tenint en compte les traves que l’Ajuntament va interposar (tant econòmiques com de permisos, etc.), hi havia sentiment de satisfacció per part de l’Assemblea del Correllengua de Sant Andreu, que veia il•lusionada com s’havia pogut tirar endavant amb l’esforç popular.

Les entitats que el van organitzar foren: Assemblea de Sant Andreu – Nou Barris d’Endavant (OSAN), el Casal Popular Onze de Setembre, l’AVV de Sant Andreu de Palomar, el Casal Cultural Tio Canya i Jerc-Sant Andreu. Així mateix, el Correllengua va gaudir també del suport d’una bona part de l’eix comercial, així com del col•lectiu de Diables de Sant Andreu, entre altres.